Myndighederne rykker ud til luksusyacht-hændelse nær København og finder 11 mio. kr. skjult ombord

En rutinekontrol blev til en storstilet efterforskning, da toldere og politi foretog en dramatisk aktion mod en fortøjet luksusyacht ved Nordhavn og opdagede kontanter gemt i hemmelige rum.

4. May 2025 kl. 12.57 • Af Stedets Stemnings Redaktion

Tidligt tirsdag morgen blev en luksusyacht, der lå til kajs ved Nordhavn i København, genstand for en dramatisk indsats fra Toldstyrelsen og Københavns Politi. Operationen, der var baseret på et tip om muligt smugleri, blev gennemført diskret men effektivt, og tiltrak sig hurtigt opmærksomhed fra forbipasserende og beboere i området.

Flere betjente iført specialudstyr og toldere i uniform kunne ses gå ombord på den store yacht, mens havneområdet blev delvist afspærret. Ifølge øjenvidner ankom myndighederne tidligt og havde allerede inden kl. 08.00 påbegyndt deres gennemsøgning af fartøjet, der ifølge havnemyndighederne var registreret i et oversøisk skatteparadis.

Den første time af operationen forløb roligt, men omkring kl. 10 blev der båret flere store kufferter og kasser væk fra yachten under tæt bevogtning. Toldere brugte specialudstyr til at undersøge skibets indre struktur, herunder loftspaneler og dobbelte gulve, hvor skjulesteder typisk etableres i smuglersammenhænge.

Ved middagstid udsendte politiet en kortfattet pressemeddelelse, hvori de bekræftede fundet af et betydeligt kontantbeløb. Beløbet blev senere oplyst til at være omkring 11 millioner danske kroner, fordelt i forskellige valutaer og gemt i plastikposer og metalbokse, skjult i et tilsyneladende ubenyttet teknikrum ombord.

Yachten, som er omkring 30 meter lang og udstyret med luksusfaciliteter som jacuzzi og marmorkøkken, har tidligere været spottet i havnebyer som Nice, Barcelona og Dubrovnik. Ifølge internationale registreringsdata tilhører fartøjet et selskab med base i Belize, og den konkrete ejer er endnu ukendt.

Københavns Politi oplyser, at fire personer er blevet anholdt i forbindelse med aktionen, heraf tre udenlandske statsborgere. De er alle sigtet for overtrædelse af hvidvaskningsloven og toldlovgivningen og vil blive fremstillet i grundlovsforhør i løbet af de kommende dage.

Ifølge Toldstyrelsen er det et af de største kontantfund i dansk havn i nyere tid. “Vi har tidligere fundet mindre beløb skjult i både og containere, men dette beløb og denne metode indikerer organiseret kriminalitet på internationalt niveau,” udtaler sektionschef Mads Høgh.

Operationen blev planlagt i samarbejde med internationale efterretningstjenester og er en del af en større europæisk indsats mod hvidvask og illegale pengestrømme tilknyttet luksusfartøjer. Myndighederne ønsker dog ikke at kommentere, om der er forbindelser til specifikke netværk eller lande.

Flere beboere i området udtrykte overraskelse over dramaet i havnen. “Det er jo ikke hver dag, man ser folk med automatvåben på Nordhavn,” siger beboeren Louise Berg, som fulgte aktionen fra sin altan. Hun beskriver stemningen som intens men rolig og roser politiets professionelle fremtoning.

Skibet er nu tilbageholdt og vil blive nærmere undersøgt af kriminalteknikere. Derudover er yachten blevet beslaglagt, og retten skal nu afgøre, om den kan konfiskeres som led i sagen. Retssagen mod de anholdte forventes at starte senere på året, hvis sigtelserne fastholdes.

Ifølge eksperter i finansiel kriminalitet er luksusyachter ofte anvendt som transportmiddel og gemmested for kontanter og værdigenstande, især når det gælder omgåelse af myndighedernes kontrol. Den stigende fokus på havneoperationer er derfor en naturlig udvikling i takt med øget international kriminalitet.

Redaktionen på Stedets Stemning har talt med flere sikkerhedseksperter, som alle fremhæver betydningen af tværnationalt samarbejde i denne type sager. “Ingen land kan alene bekæmpe den slags aktiviteter. Det kræver dataudveksling og koordineret indsats på tværs af grænser,” siger forsker i sikkerhedspolitik ved RUC, Anna Munkholm.

Efterforskningen fortsætter, og myndighederne afviser ikke, at der kan komme yderligere anholdelser. I mellemtiden er sagen blevet et varmt emne blandt både politikere og borgere, og har sat fokus på, hvordan Danmark håndterer økonomisk kriminalitet, der udspiller sig til søs.